Pochwała niekonsekwencji: pisma rozproszone sprzed roku 1968 (Puls Publications Ltd, 2002)
Zawiera także przekłady poetyckie autorstwa Leszka Kołakowskiego.
Leszek Kołakowski ; przedmowa, wybór, opracowanie Zbigniew Mentzel.
Keywords: Antologia; Dramat (gatunek literacki); Esej; Wiersze