Pielęgniarstwo transkulturowe: podręcznik dla studiów medycznych (Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2010)
Zawiera: Teoria transkulturowej opieki pielęgniarskiej; Komunikowanie międzykulturowe; Uwarunkowania religijne opieki zdrowotnej nad pacjentami wyznającymi katolicyzm, prawosławie, grekokatolicyzm, protestantyzm, judaizm, islam, hinduizm, buddyzm, nad Świadkami Jehowy, nad Romami; Bariery podczas udzielania świadczeń opieki zdrowotnej uwarunkowanej kulturowo.
red. nauk. Anna Majda, Joanna Zalewska-Puchała, Beata Ogórek-Tęcza ; aut. Bogumiła Baran-Osak [et al.].
Keywords: Nursing; Intercultural communication; Stosunki pielęgniarka-pacjent; Pielęgniarstwo transkulturowe; Opieka pielęgniarska - metody; Religia a medycyna; Porównanie międzykulturowe; Podręcznik; Podręczniki [Typ publikacji]