Leczenie ran przewlekłych (PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019)
W książce przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat procesu gojenia się ran przewlekłych, mikrobiologii rany przewlekłej, owrzodzeń o etiologii naczyniowej, w tym owrzodzeń żylnych, niedokrwiennych i innych ran przewlekłych, ran powstałych w przebiegu zespołu stopy cukrzycowej, oparzeń, ran nowotworowych, a także żywienia, bólu, profilaktyki i leczenia odleżyn oraz rehabilitacji chorych unieruchomionych. Omówiono również zagadnienia dotyczące przyczyny powstawania tego typu ran przewlekłych, czynniki ryzyka oraz szczegółowo przedstawiono proces gojenia się ran z uwzględnieniem najnowszych metod postępowania ogólnego i miejscowego oraz zaleceń w tym zakresie. Zespół autorów tej książki tworzą wysokiej klasy specjaliści, którzy odbyli liczne staże za granicą z zakresu chirurgii naczyniowej, leczenia ran przewlekłych, diagnostyki i procesu pielęgnowania chorych. Wielu spośród autorów to praktycy, dydaktycy oraz osoby prowadzące pionierskie badania w zakresie leczenia ran przewlekłych.
redakcja naukowa Maria T. Szewczyk, Arkadiusz Jawień.
Keywords: Wounds and injuries - Treatment; Wounds and injuries - Complications; Opieka pielęgniarska - metody; Odleżyna - profilaktyka; Owrzodzenie żylakowate - leczenie; Zakażenie rany; Rany i urazy - leczenie; Rany przewlekłe; Odleżyna; Gojenie ran; Choroba przewlekła; Stopa cukrzycowa - leczenie; Gojenie się ran; Odleżyna - leczenie; Podręcznik